زئولیت یک ماده معدنی تشکیل شده از آلومینوسیلیکات های بلوری و هیدراته فلزات قلیایی و قلیایی خاکی مانند سدیم، کلسیم، منیزیم، استرانسیم و باریم است. زئولیت ها ساختاری متخلخل داشته و در صنعت به عنوان جاذب سطحی مطرح هستند و به طور گسترده برای تصفیه آب و به عنوان کاتالیزور مورد استفاده قرار می گیرند. زئولیت ها به دو صورت طبیعی و مصنوعی تولید میشوند و خواص شیمیائی و فیزیکی متفاوتی دارند. زئولیتهای طبیعی در جایی ایجاد می شوند که سنگهای آتشفشانی و لایه های خاکستر با آبهای زیرزمینی قلیایی واکنش نشان می دهند.
بیش از 200 نوع از زئولیت های مصنوعی با استفاده از روشهائی مانند سل-ژل (Sol-Gel) و در اثر تبلور آهسته یک ژل سیلیکا-آلومینا در حضور مواد قلیایی و قالب های آلی ایجاد می شوند. زئولیت های مصنوعی در حالتی یکنواخت و فازی خالص تولید می شوند. زئولیت معمولا ساختار (TO4 (T = Si, Al داشته که در تولید مصنوعی زئولیتها امکان وارد کردن یک اتم خاص مانند ژرمانیم، آهن، گالیم، روی، قلع و یا تیتانیم به ساختار داخلی آنها وجود دارد. همچنین می توان ساختارهای زئولیتی تولید کرد که در طبیعت ظاهر نمیشوند. زئولیت نوع A یک نمونه شناخته شده مصنوعی ترکیب شیمیائی رایج Na12 .[AlO2.SiO2]12.27H2O است. این نوع زئولیت دارای 3 گروه مختلف 4A، 3A و 5A است، که تفاوت آنها در نوع کاتیون موجود در ساختار داخلی است.
- زئولیت های تولید شده این مجموعه تماماً مصنوعی بوده و بنا به سفارش و فرمولاسیون سفارش دهنده تولید میشود و در صورت تمایل حتی شکل آن به صورت گرانول سفارشی قابل تولید می باشد.
کاربرد زئولیت 4A :
- در واحد های پالایش نفت خام ، واحد تریتر ، واحد سولفور زدایی ( لایسنس لرگی آلمان ) .
- واحد های مرکاپتان زدایی و شیرین سازی در پالایش میعانات گازی
- در واحد های پتروشیمی در تولید انواع گرانول پلیمری
- استفاده در لایه میانی مخازن حساس به انفجار در مقابل رطوبت
- استفاده در ری اکتور واحد های شیمیایی به عنوان کاتالیست فرایند ( در واکنش شیمیایی )
- و سایر کاربرد های صنعتی پیشرفته